Orkana forlag

aerfuglensrike
alt-for-norge
arktisk-litteratur
bacalao
barents2
bbestemor_huldt
bbpappas_hemmelighet
beauty_and_truth
brent_land
canada
da-krigen-kom-hjem-til-oss
da_mennesket_skapte_verden
deltidsindianer2
eg-minnest2
en-annen-verden
feskarbonden
finn-spor-fra-fortida
flate_kaninen
fortelling-og-forskning
fra-dahl-til-munch2
fran-kust-til-kyst2
gjennom_sibir
grenseliv
grenselos
haakon-den-gode2
hager-mot-nord
handbok-for-en-glutenfri-ba
helgen-i-grenseland
hund_katt_mus
hva_er_okonomi2
hvem-flyver
hverdag-i-ruinene2
ild_og_baal
jens-evensen
kalevala
krig-og-frigjoring-i-nord
manestein
musikk_folk_landskap
nokkelen-til-akademisk-skri
nord-norge_1
nord-norge_2
nord-norge_3
nordens_plass
nordlysfront2
nordnorsk-julesalme
nye-hoyder
oylandet
pa-ville-veger
philosophy
protracted_reformation2
red_star_in_the_north
regine-normanns-eventyr
sami-stories12
sami-stories22
sosialfaglige_utfordringer
sparebank1_bind1
sparebank1_bind2
spenningens-land
steilneset
stig-besok-hos-onkel-ove
stig-en-tur-i-butikken2
sunn_mat
svenskhuset2
vaid2
vegaoyan2
veien-til-sverige
veiviser_mangfoldige_nord
vinter-i-seregovo2
vit-at-jeg-elsker-deg2

mammut 2019

Søk

Forfattere, mm.

Facebook

facebook

Brukerkonto

Linda Helen Haukland

Linda Helen HauklandLinda Haukland (f. 1971) er stipendiat i sosiologi ved Universitetet i Nordland, Bodø. Hun har mellomfag i statsvitenskap fra Universitetet i Oslo, master i historie, og pedagogikk fra Universitetet i Nordland. De siste årene har hun forelest i historie ved Universitetet i Nordland.


Nye høyder Om framveksten av Universitetet i Nordland
Orkana Akademisk 2015

Stipendiat Linda Haukland har funnet lange linjer tilbake til kompetansemiljøene i Bodø og Nordland i 1850-årene og fulgt utviklingen innen høyere utdanning helt fram til etableringen av Universietet i Nordland i november 2010. Universitetsprosessen kaller hun "det umuliges kunst" og her forteller om hun arbeidet med boka og innholdet:
- Under arbeidet med å lage en helhetlig framstilling av utviklingen innen høyere utdanning i Bodø og Nordland fra midten av 1800-tallet og fram til Universitetet i Nordland ble vedtatt av Kongen i statsråd den 19. november i 2010 har jeg gang på gang latt meg fascinere av hvor kreativ og innovativ fagmiljøene har vært og hvor mye av utviklingen innen høyere utdanning som har vært drevet fram lokalt.
Et særtrekk ved Universitetet i Nordlands historie er at profesjonsutdanningene har vært en plogspiss som både startet ut og som bidro sterkt til utviklingen av høyere utdanning i byen og i fylket. Framveksten av velferdsstaten krevde kompetansearbeidskraft, og dersom det skulle bli nok sykepleiere og lærere måtte regionen selv etablere utdanningstilbud.
En annen del av historien som er kommet fram, er hvor viktig kontakten med Rogaland og Agder, de to andre regionene som fikk endre institusjonskategori fra høgskole til universitet mellom 2005 og 2010, har vært helt siden 1970-tallet.
Jeg har valgt å konsentrere meg om utviklingstrekk som bidro til framveksten av Universitetet i Nordland. Det har derfor vært naturlig å legge tyngdepunktet i boka til Høgskolen i Bodøs periode fra 1994, og å ha et spesielt fokus på utviklingen av de fire doktorgradsutdanningene som måtte på plass før akkrediteringen kunne skje.
Jeg har hatt en svært spennende reise gjennom arkiv, gjennomgang av klipparkiv og interessante møter med personer som på ulike måter og nivå, og i ulike perioder, var involvert i institusjonsbyggingen.
Det mest spesielle var kanskje å møte Einride Hveding, som både var rektor for Bodø lærerskole og Nordland distriktshøgskole i prøveperioden fram til 1976, og direktør for Høgskolestyret for Nordland fra 1976 til 1990. Han åpnet en lukket tid for meg og hjalp meg med dybdesynet i ulike prosesser som ellers ville blitt vanskelig å trenge inn i.
Framveksten av Universitetet i Nordland er historien om de første spirene til kompetansemiljøer i fylket fram til at Høgskolen i Bodø endret navn til Universitetet i Nordland.


Selv beskriver forfatteren arbeidet med Hverdag i ruinene Bodø 1940 – 1945 slik:

- Det har vært spennende å dukke ned i arkiver og å snakke med tidsvitner om hva som skjedde under krigen i Bodø. Boka forteller om hvordan bybefolkningen løste hverdagen sin og hvordan matmangel, husnød og nærheten til fienden preget dem. Jeg har også intervjuet personer som representerer marginale grupper i Bodø-samfunnet. Boka setter Bodø inn i en større regional og nasjonal sammenheng slik at det som er spesielt for byen kommer frem. Bodø-politiet hadde ingen medlemmer av NS i staben, og ingen av jødene som befant seg i byen under falsk identitet ble angitt. Det er kanskje det mest spesielle ved Bodøs krigshistorie, i tillegg til husnøden som gjorde seg gjeldende på grunn av Hitlers mål om å gjøre byen til et festningsverk mot en alliert invasjon; man prioriterte bunkerser foran boliger på grunn av materialmangelen, forteller forfatteren.

Hun forteller videre om hvordan livet var i byen under krigen:
- Folk søkte mindre fellesskap og gjestfriheten ble avgjørende for at byen skulle kunne pulsere igjen etter bombingen. Folk tok inn i hytter og hus hos venner og kjente som hadde husrom tyskerne ikke hadde rekvirert. Sommeren 1940 bodde også folk i telt i mangel på bolig. Spesielt de siste krigsårene var utfordringer med forsyningene noe som stimulerte husmødrene til kreative middager som kålrabi-biff til søndagsmat og gulrotsyltetøy på et brød som gjorde byen mer vindfull enn noensinne(!), forteller Linda Haukland smilende.

Nordland hadde svært mange fangeleirer for russiske krigsfanger som var holdt som slavearbeidere for tyskerne.
- Enkelte bodde tett på fangeleirene med fanger som de ble kjent med først etter at freden kom. Vennskapet med krigsfangene utviklet seg hovedsakelig i løpet av de tre månedene før de fikk reise hjem. De første månedene etter krigen var det ikke bare jubel, men også behov for oppgjør, hevn og svar på om familiemedlemmer fremdeles var i live, sier Linda Haukland.

Boken gir en unik beskrivelse av livet i Bodø under krigen med sine nærbilder av levd liv satt inn i en historisk sammenheng.

 


 

Bøker av Linda Helene Haukland: Hverdag i ruinene Bodø 1940–1945 og Nye Høyder Framveksten av Universitetet i Nordland, Orkana Akademisk 2015

Nyheter

26.02.19
Årets Mammutbøker er nå presentert
Mammut-2019


26.09.18
Ny bok, kommer medio oktober
Livet med barnebarna


06.05.18
Orkana er 25 år i år, og første markering kan du se her:
litteraTUR small


08.02.18
Se alle våre utgivelser om andre verdenskrig her


29.10.17
Lansering av boken Jens Evensen – Havet, oljen og retten 3. november kl 17 - 19 på Nasjonalmuseet, Solli Plass.
evensen small

Orkana
8340 Stamsund
www.orkana.no
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Oslo-kontor:
Industrigata 46 A
0357 Oslo
Tlf: 913 68 260
Utgivelser?
- kontakt forlegger Elisabeth Johansen Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Tlf: 913 68 260 /
redaktør Marcus Bøhn Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Tlf: 900 82 731
Kjøp av bøker:
Bokhandlere: Bestill hosSentraldistribusjon eller forlegger.
Privatpersoner: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. eller bestill her i nettbutikken.
OBS: Porto kommer i tillegg ved kjøp i nettbutikken